Legea nr. 134 /2012 privind Energia Regenerabila ( eoliana si fotovoltaica)

A fost aprobata legea de mai sus.

Avand in vedere ca Romania este una din putinele tari din Europa care ofera subvetii sub forma de certificate verzi pentru producerea energiei electrice “verzi” aceasta lege va genera un nou val de discutii intr-o piata deja efervescenta- aceea a proiectelor de producere energie electrica folosind panouri fotovoltaice sau eoliene.

Romania subventioneaza in mod generos productia de energie electrica regenerabila  -legea ofera cate  6 certificate verzi pt fiecare 1MW produs din panouri fotovoltaice – adica o subventie de circa 85% din totalul veniturilor aduse de enegia verde  . Este mult , este putin ?

Ca si avocati care ne asistam clientii in diverse faze ale autorizarii / cumpararii unor proiecte de producteie energie verde putem trage cateva concluzii legate de piata.

1. Foarte multa lume vorbeste despre proiecte fotovoltaice, dar doar un pocent mic, un 10-20% chiar actioneaza.Restul doar vorbesc.

2. Un procent de 75% din proiectele pregatite a fi vandute “la cheie” nu sunt de fapt gata de a fi construite. la un minim due-diligence se va observa ca de fapt stadiul lor este “in curs de autorizare”.

3.Bancile nu au apetit pentru a finante un proiect fotovoltaic in lipsa unor contracte PPA deja incheiate. Multi investitori care se bazeaza pe finantarea bancara a proiectului se impotmolesc din acest motiv.

4.  In Romania au primit autorizatie de conectare la retea proiecte de peste 8000 MW. Dintre acestea vor fi construite si concetate la retea un maxim 3500-4000 MW -potrivit estimarilor autoritatilor competente. Asta inseamna ca mai mult de jumate din proiectele actuale autorizate sunt sortite esecului .

 

 

Articole asemanatoare

Noua lege a Evaziunii Fiscale

Modificarea Codului Fiscal TVA

Sentinta irevocabila – banca BRD “pierde” un credit de 300.000 Euro si garantiile aferente. Clientii nu mai trebuie sa restiuie nimic bancii

Timisoara – Noutati la 28.03. 2013. Evaziunea fiscala