Care sunt conditiile pentru acordarea scutirii de impozit pe veniturile salariale ale Programatorilor Software , IT ?

Care sunt noile  conditii – pe anul 2017 pentru acordarea scutirii de impozit pe veniturile salariale ale Programatorilor Software , IT ?

ingineri sofware IT Timisoara

In Monitorul Oficial de luni 09 Ianuarie 2017 a fost publicat OMFP nr.2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator  prin care au fost aduse noi modificari FOARTE IMPORTANTE care vizeaza toate societatile dezvoltatoare de software. Acest ordin reglementeaza noile conditii pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe salarii pentru persoanele incadrate in activitatea de creatie de programe pentru calculator si intra in vigoare din 01 FEBRUARIE 2017.

Principala noutate pe care o aduce actul normativ este eliminarea coditiei ca angajatorul sa fi realizat in anul precedent venituri din vanzarea de software de 10.000 USD/ programator.

 
In conformitate cu noile prevederi legale acordarea scutirii pe venitul din salarii al programatorilor (IT) se poate face daca sunt respectate urmatoarele conditii cumulative:
CONDITII cumulative care trebuie respectate de o societate din Romania  pentru a putea acorda scutirea de impozit pe ventitul din salarii programatorilor angajati cu contract individual de munca:
1) Societatea are autorizat unul dintre codurile CAEN : 5821, 5829, 6201, 6202, 6209 :

  • 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator
  • 5829 – Activitati de editare a altor produse software
  • 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
  • 6202 – Activitati de consultanta in  tehnologia informatiei
  • 6209  – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

2) Societatea are definit in organigrama un Compartiment Specializat de Informatica (directie, departament, oficiu, serviciu, birou, sau alte denumiri similare)

3) Postul pe care este angajat salariatul care urmeaza sa beneficieze de scutirea de impozit pe salar face parte dintr-un Compartiment Specializat de Informatica

4) Postul pe care este angajat salariatul care urmeaza sa beneficieze de scutirea de impozit pe salar se regaseste in lista de mai jos :

  • administrator baze de date – COR 252101
  • analist – COR 251201
  • inginer de sistem software  – COR 251205
  • manager de proiect informatic – COR 251206
  • programator – COR 251202
  • proiectant de sisteme informatice – COR 251101
  • programator de sistem informatic – COR 251204

5)  Societatea a realizat venituri din activitatea de productie software in anul precedent , care au fost inregistrate distinct in balantele analitice .

Prin exceptie , CU CARACTER DE NOUTATE , o societate de productie software care se infiinteaza in cursul anului POATE acorda scutirea de impozit pe venitul din salarii programatorilor in PRIMII DOI ANI DE ACTIVITATE chiar daca nu indeplineste conditia 5) de mai sus !!!

CONDITII cumulative care trebuie respectate de catre salariat pentru a putea beneficia de scutirea de impozit pe venitul din salarii: :

1) Salariatul este absolvent al unei institutii de invatamant superior de lunga durata (ciclul I sau ciclul II)
2) Salariatul detine  o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă.
3) Salariatul pune la dispozitia angajatorului o copie cu mentiunea „conform cu originalul” a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor

De acesta facilitate pot beneficia si salariatii care nu au cetatenie romana, insa au cetatenie intr-un stat din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European sau in Elvetia, si ale caror diplome au fost echivalate in Romania prin Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

DOCUMENTELE JUSTIFICATIVE pentru scutirea de impozit pe venitul din salarii sunt:

  • actul constitutiv
  • organigrama angajatorului;
  • fisa postului;
  • copie cu mentiunea „conform cu originalul” a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor
  • copie cu mentiunea „conform cu originalul” a contractului de munca
  • statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutire de impozit;
  • contractul de prestari servicii software si/ sau comenzi ;
  • balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

Atentie la fisa postului !!!
In momentul in cere se creaza fisa postului pentru salariatii care urmeaza sa beneficieze de scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii este recomandat sa includeti urmatoarele atributii:

tabel softisti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ai nevoie de ajutor specializat / consultanta ca sa te asiguri ca pot acorda sau primi scutirea de impozit pe salariile programatorilor ? Contacteaza-ne si progrmaeaza-te la o consultatie specilizata la unul din avocatii ori consultantii nostri fiscali . Tel 0356 111 666.

 

 

 

Articole asemanatoare

Avocat ALexandru Pusa Timisoara

COVID-19. Procedura de obtinere a Certificatelor de Urgenta

Avocat ALexandru Pusa Timisoara

COVID-19. SOMAJ TEHNIC. FACILITATI NOI OFERITE DE GUVERNUL ROMANIEI PENTRU COMPANII !

Avocat ALexandru Pusa Timisoara

COVID-19. Procedura privind acordarea zilelor libere platite pentru supravegherea copiilor si decontarea partiala a indemnizatiei de catre stat

Avocat ALexandru Pusa Timisoara

COVID–19.  PROCEDURA PRIVIND RECUPERAREA PARTIALA DE LA AJOFM A INDEMNIZATIEI PLATITA SALARIATILOR PE PERIOADA „SOMAJULUI TEHNIC”

Avocat ALexandru Pusa Timisoara

COVID–19. RESTRICTIONAREA ACTIVITATII ECONOMICE PENTRU ANUMITE COMPANII (Ordonanta Militara nr.1/2020)

Legea nr. 134 /2012 privind Energia Regenerabila ( eoliana si fotovoltaica)

Modificarea Codului Fiscal TVA