Deprecated: Fișierul Temă fără sidebar.php este considerat învechit începând cu versiunea 3.0.0 și nu sunt disponibile alte alternative. Te rog include în temă un șablon sidebar.php. in /home/avocatulmeu/public/wp-includes/functions.php on line 6085

1. M.O. 865/22.12 – Hotarare nr. 1618/2008 din 04/12/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

Modificari privind TVA:

  • A fost prelungit teremenul pana la care grupul fiscal se poate constitui numai de catre personae impozabile care sunt considerate mari contribuabili pana la 1 ianuarie 2012 fata de 1 ianuarie 2009 cat era prevazut anterior;
  • Se precizeaza clar ca, in cazul in care cheltuielile refacturate sunt cheltuieli accesorii livrarii sau prestarii unui serviciu, nu se poate aplica structura de comisionardin punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata; de asemenea vin cu precizari mai clare privind aplicarea structurii de comisionar
  • In ceea ce priveste livrarea locuintelor, ca parte a politicii sociale, cu cota redusa de TVA,vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca acesta nu detine o alta locuinta cumparata cu cota redusa de TVA.Declaratiava fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele cu suprafata utila de maximum 120 mp, suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.
  • Apar precizari privind vanzarea terenurilor pe care sunt construite bunuri immobile. Astfel, terenul pe care este construit un bun imobil, inclusiv terenul aferent unui bun imobil nu mai urmeaza regimul bunului imobil din punct de vedere al TVA-ului atunci cand acestea sunt proprietati indivizibile ci se aplica urmatoarele reguli:
    • terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza;
    • constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenuluiasa cum rezulta din raportul de expertiza;
    • daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza, regimul corpului funciar va fi stabilit in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei.

Totodata, calificarea unui teren drept construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism.

2. M.O. 60/30.01 – Ordin nr. 67/2009 din 22/01/2009 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 819/2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi

Contribuabilii declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale pot fi scosi din evidenta contribuabililor inactivi fie din oficiu, de catre organul fiscal competent, fie la solicitarea scrisa a reprezentantului legal al contribuabilului declarat inactiv, dupa caz.

In cazul in care organul fiscal constata, din oficiu sau ca urmare a solicitarii contribuabilului, ca un contribuabil a fost declarat inactiv ca urmare a unei erori materiale, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune scoatere din evidenta a contribuabililor declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale, urmand ca, dupa aprobare, in maxim 3 zile lucratoare, contribuabilul sa fie scos de pe lista contribuabilor declarati inactivi.

In cazul in care un contribuabil constata ca a fost declarat inactiv dintr-o eroare materiala, acesta poate solicita eliminarea din lista prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent. Organele fiscale au obligatia sa verifice in evidentele fiscale proprii daca respectivul contribuabil a fost declarat inactiv ca urmare a unei erori materiale. Daca intre datele si documentele furnizate de contribuabil prin cerere si datele din evidenta fiscala exista neconcordante privitoare la conditiile pe baza carora contribuabilul a fost declarat inactiv, organul fiscal trebuie sa solicite prezenta contribuabilului la sediul sau, in vederea clarificarii situatiei fiscale, prin transmiterea unei notificari. In cazul in care contribuabilul notificat nu se prezinta, pentru clarificarea situatiei fiscale in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, solicitarea de eliminare din lista contribuabililor declarati inactivi se resping. In cazul in care contribuabilul revine cu o noua cerere, procedura prevazuta anterior se reia.

Contribuabilii declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale se elimina din lista, pastrandu-si calitatea de contribuabili activi pe toata perioada de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului presedintelui A.N.A.F. prin care au fost declarati inactivi si pana la eliminarea din lista contribuabililor inactivi.

Conform procedurii, contribuabilii declarati inactivi, vor fi scosi din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. In cazul in care se constata ca declararea contribuabilului inactiv s-a facut ca urmare a unei erori materiale, se mentine data inregistrarii in scopuri de TVA initiala, contribuabilul pastrandu-si aceasta calitate inclusiv pe perioada cuprinsa intre data inscrierii in lista contribuabililor inactivi si data eliminarii din aceasta lista.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 819/2008, persoanele juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica vor fi declarate inactive daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

nu au depus nicio declaratie la doua termene de declarare consecutive;

nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).

Atentie!!! Declararea unui contribuabil ca inactiv este foarte importanta deoarece, potrivit art. 11 din Codul fiscal, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata fie cu un contribuabil inactiv, fie de catre un contribuabil inactiv.

Noi modificari privind pedepsele prevazute pentru infractiunile de evaziune fiscale – apar inaspriri ale regimului sanctionar

Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 va fi modificata, in conditiile in care proiectul de modificare a legii a trecut de Camera Deputatilor, aceasta fiind forul decizional in speta. Proiectul de lege si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament. Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege cu 280 voturi „pentru”, 42 „impotriva” si 2 abtineri. Senatul, ca prima camera sesizata, a respins propunerea, in toamna anului 2012. Aplicarea nu mai depinde decat de promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea sa in Monitorul Oficial.
Aspectele „inovatoare” aduse de acest proiect de act normativ privesc inasprirea regimului sanctionator prevazut de legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005. Contribuabilii care nu vor respecta regulile vor fi pedepsiti mai aspru. Articolele din lege, vor fi actualizate in ceea ce priveste regimul sanctionator dupa cum urmeaza:
Prevederile actuale
Prevederile proiectului de lege
Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei (…)
Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta(…)
Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)
Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat (…)
Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda (…)
Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, (…)
Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda(…)
Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, (…)
Alte modificari aduse privesc majorarea pedepselor in cazul prejudiciilor financiare precum:
·         In cazul unui prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. In prezent, limita este de 2 ani.
·         In cazul unui prejudiciilor mai mari de 500.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani. Momentan, limita este de 3 ani.
In expunerea de motive a proiectului de act normativ, sunt expuse motivele pentru care statul roman are obligatia de a actiona ferm in sensul combaterii eficiente a evaziunii fiscale. In contextul integrarii Romaniei in spatiului unic european si a nevoi de contracarare a efectelor negative aduse de infractiunile de evaziune fiscale prin reducerea incasarilor la bugetul de stat, aceste modificari sunt mai mult decat binevenite.
Timisora, Timis, Romania

linkuri utile :

avvocato italiano a Timisoara

Deutsch Rechtsanwalt in Timisoara

English lawyer in Timisoara

A fost aprobata legea de mai sus.

Avand in vedere ca Romania este una din putinele tari din Europa care ofera subvetii sub forma de certificate verzi pentru producerea energiei electrice “verzi” aceasta lege va genera un nou val de discutii intr-o piata deja efervescenta- aceea a proiectelor de producere energie electrica folosind panouri fotovoltaice sau eoliene.

Romania subventioneaza in mod generos productia de energie electrica regenerabila  -legea ofera cate  6 certificate verzi pt fiecare 1MW produs din panouri fotovoltaice – adica o subventie de circa 85% din totalul veniturilor aduse de enegia verde  . Este mult , este putin ?

Ca si avocati care ne asistam clientii in diverse faze ale autorizarii / cumpararii unor proiecte de producteie energie verde putem trage cateva concluzii legate de piata.

1. Foarte multa lume vorbeste despre proiecte fotovoltaice, dar doar un pocent mic, un 10-20% chiar actioneaza.Restul doar vorbesc.

2. Un procent de 75% din proiectele pregatite a fi vandute “la cheie” nu sunt de fapt gata de a fi construite. la un minim due-diligence se va observa ca de fapt stadiul lor este “in curs de autorizare”.

3.Bancile nu au apetit pentru a finante un proiect fotovoltaic in lipsa unor contracte PPA deja incheiate. Multi investitori care se bazeaza pe finantarea bancara a proiectului se impotmolesc din acest motiv.

4.  In Romania au primit autorizatie de conectare la retea proiecte de peste 8000 MW. Dintre acestea vor fi construite si concetate la retea un maxim 3500-4000 MW -potrivit estimarilor autoritatilor competente. Asta inseamna ca mai mult de jumate din proiectele actuale autorizate sunt sortite esecului .

 

 

Alexandru, Andreas & Asociatii Newsletter – modificari fiscale importante, evaziune fiscala.

Printr-o serie de acte normative publicate in luna martie in Monitorul Oficial, Guvernul Romaniei aduce o serie de modificari fiscale extrem de importante cu impact semnificativ asupra tuturor societatilor comerciale.

In cele ce urmeaza ne propunem sa va facem o scurta prezentare a principalelor modificari care s-ar putea sa va afecteze si pe dumneavoastra:

Bonurile fiscale Prin adoptarea HG nr. 84/2013 a fost modificata procedura de deducere aTVA la achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale, INCLUSIV la achizitiile de combustibil pe baza de bonuri fiscale. Tratament fiscal – TVA:

Daca pana in prezent deducerea TVA la achizitia de combustibil se putea face in baza bonului fiscal, stampilat de furnizorul de combustibil, pe care era precizat numarul de inmatriculare a autovehiculului, incepand din luna martie 2013 pentru ORICE TIP DE ACHIZITIE CU BON FISCAL (inclusiv pentru achizitiile de combustibil)  se poate deduce TVA-ul inscris pe bonul fiscal doar daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 

  • pe bonul fiscal este imprimat de casa de marcat fiscala codul fiscalal cumparatorului
  • valoarea bonului fiscal este de maxim 100 Eur, inclusiv TVA.

 

 

Tratament fiscal – impozit pe profit:

Deasemenea pentru a putea deduce cheltuiala cu combustibilul nu este suficient doar bonul fiscal. In plus, societatea / salariatii societatii au obligata sa intocmeasca  un decontul de cheltuieli / ordinului de deplasare la care sa anexeze bonurile fiscale.

 

    Extras din Ordinul 3512/2008

    DECONT DE CHELTUIELI

    1. Serveste ca:

   – document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate ;

   – document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans;

   – document justificativ de inregistrare in registrul de casa (in valuta) si in contabilitate !

   2. Se intocmeste intr-un exemplar de catre titularul de avans pentru justificarea cheltuielilor efectuate ;

   3. Circula:

   – la persoanele autorizate sa verifice legalitatea actelor justificative de cheltuieli, exactitatea calculelor privind sumele decontate care semneaza de verificare;

   – la persoanele autorizate sa exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata diferentei in cazul in care, la decontarea sumelor primite;

   – la casieria unitatii pentru plata diferentei, caz in care titularul de avans semneaza pentru primirea diferentei respective, fara a se mai intocmi document distinct.

   4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

   5. Continutul minimal de informatii al formularului este urmatorul:

   – denumirea unitatii;

   – denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;

   – numele si prenumele titularului de avans;

   – avansuri primite ; sume decontate; diferente de restituit/primit;

   – semnaturi: conducatorul unitatii; persoana care verifica decontul, dupa caz; titularul de avans.

 

 

Diurna  sau venit salarial ? Va recomandam sa calculati cu deosebita atentie diurna pe care o acordati salariatilor, tinand cont de urmatoarele:-          Diurna o veti acorda in functie de data si ora plecarii in delegatie, data si ora sosirii din delegatie, exclusiv pentru zile lucratoare (luni – vineri)–          Diurna acordata sa fie in limita a de 2,5 ori nivelul legal

 

Conform noilor prevederi legislative, incepand cu data de 01 Februarie 2013 este considerat venit de natura salariala, diurna care depaseste 2,5 ori nivelul legal, acesta suma urmand a fii inclusa in statul de salarii siimpozitata cu impozit pe venit si contributii sociale.

 

Exemplu:

Diurna interna nivelul stabilit de HG 1860/2006 este de 13 lei / zi.

Diurna interna acordata peste limita de 32,5 lei (13 lei/zi x 2,5 = 32,5 lei/zi) este inclusa in veniturile salariale si, impozitata cu impozit pe venit si contributii sociale.

Astfel, daca un angajat va primi o diurna interna de 50 lei/zi, suma de 17,5 lei/zi (50 lei – 32,5 lei) se include in venitul brut din

 

Stopajul la sursa Prin  Legea nr. 50/2013, incepand cu luna martie 2013  au inasprite pedepsele pentru infractiunile legate de evaziunea fiscala.Art. 3. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control (in acest caz, sanctiunea
Art. 4. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 anirefuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.Art. 5. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 aniretinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.